Tomografia Oculara

PROGRAMĂRI:   Oftalmologie : 0744917532   Ortodonție : 0745616614   Ginecologie : 0747410453 / 0745608250

Tomografia oculara in coerenta optica

  Tomografie oculara Zalau

 • 1.
 • Ce este OCT?Tomografia oculara in coerenta optica este o technica de investigatie moderna de inalta rezolutie utilă în diagnosticarea şi investigarea bolilor retinei si nervului optic.

  OCT-ul reprezinta o metoda non-invaziva de vizualizare a retinei si a nervului optic ce asigură în timp real imagini de înaltă rezoluție sub forma de secțiuni, care permit si o reconstructie tridimensionala a structurilor oculare.

  Nu necesită o pregătire prealabilă a pacientului, nu este dureroasă şi nici iradiantă.

  Există o multitudine de cauze care afecteaza retina si care nu produc disconfort pacientilor decat in stadii mai avansate, cand sansele unui tratament reusit sunt mai reduse.

 • 2.
 • Time domain vs. Spectral domain

  Tomografie oculara Zalau A=TD., B=SD. Aceeasi retina scanata.

  Cabinetul Oftalmologie din Centrul Medical Iris Zalau are in dotare un aparat OCT de ultima generatie de tip "Fourier Domain " Topcon Triton, fabricat in 2021. Cele mai multe aparate OCT din Romania sunt de genaratia veche de tip "Time Domain"

  Avantajele aparatului nostru Fourier Domain (SD) fata de aparatele vechi (TD) sunt:

  Viteza de achizitie SD: 100000 scan/sec TD: 400 scan/sec

  Datorita vitezei de scanare foarte crescute, timpul necesar examinarii la un ochi este de aprox 1-2 secunde, fata de 15-20 secunde la aparatele vechi (TD).

  In timpul examinarii pacientul trebuie sa stea nemiscat. Datorita vitezei de scanare foarte crescute, si a technologiei avansate care corecteaza fiecare miscare a ochiului, aparatele SD au o precizie mult crescuta fata de aparatele vechi, la care la pacientii care nu colaboreaza suficient de bine, apar des artefacte si erori.

  Datorita vitezei de 100 ori mai crescute, nu numai precizia creste, dar si rezolutia imaginilor este mult superioara, cu multe detalii vizibile, care la aparatele TD nu a fost posibil sa vizualizam.

  Datorita rezolutiei crescute al aparatului SD, este posibil sa analizam retina strat cu strat prin imagini 3D. Aparatele TD nu ofera aceasta posibilitate. Aparatul SD analizeaza polul anterior al ochiului (corneea, iris, cristalin unghi camerular), tesuturi care nu sunt vizualizate si analizate de aparatele de generatia veche.

 • 3.
 • OCT. in GlaucomGlaucomul este o afecţiune oculară care se caracterizează prin pierdere ireversibilă a stratului fibrelor nervoase retiniene (RNFL) şi a stratului celulelor ganglionare, având ca efect modificările tipice ale câmpului vizual (CV).

  Tomografie oculara Zalau

  In ce situaţii este util OCT-ul în glaucom?

  1. Confirmarea sau infirmarea diagnosticului de glaucom la pacienţii cu suspiciune de glaucom.

  2. Stabilirea diagnosticului de glaucom sau hipertensiune oculară la pacienţii care au tensiune oculară crescută (nu toţi pacienţii care au tensiune oculară crescută au glaucom şi nu toţi necesită tratament antiglaucomatos).

  3. Monitorizarea pacienţilor cu glaucom pentru a aprecia dacă tratamentul este eficient.

  OCT-ul sesizează precoce o eventuală progresie a bolii sub tratament şi necesitatea modificării terapiei cu scopul de a stopa pierderea ireversibilă de fibre nervoase la nivelul nervului optic.

 • 4.
 • OCT in Degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV)

  Tomografie oculara Zalau

  DMLV reprezintă deterioarea zonei centrale a retinei (macula) odată cu inaintarea in vârstă, care avansează lent, încât persoana în cauză nu îsi da seama de alterarea vederi. Depistarea precoce beneficiază de terapie şi de monitorizarea efectelor terapiei (LASER, injecții intraretiniene cu Triamcinolon sau Avastin).

 • 5.
 • Oct in Retinopatia diabetica

  Tomografie oculara Zalau

  In retinopatia diabetică este foarte utilă depistarea precoce a edemului macular, iar în fazele avansate tracţiunile vitreo-retiniene. Edemul macular este cea mai frecventă cauză de scădere a vederii la pacienții cu diabet zaharat. Este util în monitorizarea răspunsului după terapie Laser in cazul retinopatiei diabetice prin cuantificarea grosimii retiniene, realizarea volumului central foveal și a hărților retiniene).

 • 6.
 • Tomografia pol anterior

  Tomografie oculara Zalau

  Cu ajutorul aparatului OCT de ultima generatie, efectuam masurarea grosimii corneene (pachimetrie), se efectueaza harta pachimetrica a corneei, foarte utila in evaluarea glaucomului.

  Se efectueaza si o harta topografica a corneei

  Masurarea exacta a unghiului camerular pentru diferentierea glaucomului cu unghi deschis de glaucomul cu unghi ingust

  Tomografie oculara Zalau