Miopia

PROGRAMĂRI:   Oftalmologie : 0744917532   Ortodonție : 0745616614   Ginecologie : 0747410453 / 0745608250

Folosirea in exces a dispozitivelor cu ecran, este legat de o epodemie de miopie la copii si tineri

Miopia
 • Oamenii de azi, nu mai petrec atat timp afara, pe aer liber ca stamosii lor, si folosesc foarte frecvent dispozitive electronice.Este evident ca technologia aduce beneficii pentru omenire. Dezvolta cunostinta, interconecteaza prietenii de orice varsta, iti permite sa vezi lucruri nemaivazute.

  Dar care sunt dezavantajele? Iata un mare neajuns: Timpul indelungat petrecut la ecrane este daunator pentru ochi.

  Din ce in ce mai multi tineri poarta ochelari ca sa corecteze miopia. Acest trend crescut de aparitie a miopiei a ajuns sa fie deja o epidemie globala.

  In europa miopia are o prevalenta de 42% intre persoanele cu varsta intre 25-29 ani, aproape dublu fata de persoanele intre 55-59 ani. Aceste date sunt similare si in America De Nord. In asia prevalenta a ajuns deja la 80-90% dintre tineri.

  De aici putem vedea ca este vorba despre o problema uriasa de sanatate publica, mai ales in conditiile in care la miopi, in afara de vederea in ceata la distanta, creste mult riscul de aparitie a altor afectiuni oculare ca glaucomul, rupturi retiniene sau catarcta.

 • Ce este in spatele pidemiei? Sunt multe cauze, de exemplu genetica, dar ambienta in care petrecem copilaria este cel mai important factor. Cresterea prevalentei apare paralel cu evolutia technologiei moderne, si in ultimii ani technologia a explodat cu aparitia telefoanelor si a tabletelor.

  Smarphonurile de obicei se tin la (20 cm), mult mai aproape de ochi decat o carte (45-50 cm). Aceasta distanta scazuta dubleaza efortul ocular acomodativ, ceeace favorizeaza miopizarea.

  Ecranul telefoanelor si tabletelor cauzeaza asa numita aberatie cromatica, lumina albastra este perceputa de retina inaintea celorlalte culori, ce favorizeaza aparitia miopiei.

  Lumina artificiala mai ales neonul,( mult folosite in scoli, in clase) creste riscul miopizarii. Acest risc creste de zece ori daca telefonul sau tableta este folosita in aceste clase. Copii nu mai petrec suficient tim afara, desi lumina soarelui da protectie impotriva miopizarii.

 • Exista Solutii? Nu putem influenta genetica, dar putem epigenetica, deci ambianta in care crestem copiii.

  Folosirea telefoanelor si a tabletelor inainte de varsta de 2 ani ar trebui interzisa. Intre 2 si 5 ani, maxim 30 minute pe zi, aplicatii selectate. Dupa varsta de 6 ani cel mult 1 ore pe zi, totodata trebuie evitata folosirea acestor dispozitive cu o ora inainte de culcare.

  Doua minute de pauza dupa fiecare 20 minute de citire de pe dispozitive.

  Copiii trebuie sa fie expusi la lumina soarelui cel putin 1-2 ore pe zi (joaca in curte, plimbare)

  Aceste masuri sunt eficiente mai ales inainte de aparitie a bolii, nu se aplica numai la miopi.

  Dupa aparitia miopiei ramane solutia de corectie optica,lentile de contact terapeutice.

  Miopia este ireversibila (dispare numai in mod exceptional), trebuie controlata progresia, dar cea mai importanta este preventia!

  Miopia .

  .