Miopia

PROGRAMĂRI:   Oftalmologie : 0744917532   Ortodonție : 0745616614   Ginecologie : 0747410453 / 0745608250

Folosirea in exces a dispozitivelor cu ecran, este legata de o pandemie de miopie la copii si tineri

Miopia
 • Oamenii de azi, nu mai petrec atat timp afara, pe aer liber ca stamosii lor, si folosesc foarte frecvent dispozitive electronice.Este evident ca technologia aduce beneficii pentru omenire. Dezvolta cunostinta, interconecteaza prietenii de orice varsta, iti permite sa vezi lucruri nemaivazute.

  Dar care sunt dezavantajele? Iata un mare neajuns: Timpul indelungat petrecut la ecrane este daunator pentru ochi.

  Din ce in ce mai multi tineri poarta ochelari ca sa corecteze miopia. Acest trend crescut de aparitie a miopiei a ajuns sa fie deja o epidemie globala.

  In europa miopia are o prevalenta de 42% intre persoanele cu varsta intre 25-29 ani, aproape dublu fata de persoanele intre 55-59 ani. Aceste date sunt similare si in America De Nord. In Asia prevalenta a ajuns deja la 80-90% dintre tineri.

  De aici putem vedea ca este vorba despre o problema uriasa de sanatate publica, mai ales in conditiile in care la miopi, in afara de vederea in ceata la distanta, creste mult riscul de aparitie a altor afectiuni oculare ca glaucomul, rupturi retiniene sau cataracta.

 • Ce este in spatele epidemiei? Sunt multe cauze, de exemplu genetica, dar ambienta in care petrecem copilaria este cel mai important factor. Cresterea prevalentei apare paralel cu evolutia technologiei moderne, si in ultimii ani technologia a explodat cu aparitia telefoanelor si a tabletelor.

  Smarphonurile de obicei se tin la (20 cm), mult mai aproape de ochi decat o carte (45-50 cm). Aceasta distanta scazuta dubleaza efortul ocular acomodativ, ceeace favorizeaza miopizarea.

  Ecranul telefoanelor si tabletelor cauzeaza asa numita aberatie cromatica, lumina albastra este perceputa de retina inaintea celorlalte culori, ce favorizeaza aparitia miopiei.

  Lumina artificiala mai ales neonul,( mult folosite in scoli, in clase) creste riscul miopizarii. Acest risc creste de zece ori daca telefonul sau tableta este folosita in aceste clase. Copii nu mai petrec suficient timp afara, desi lumina soarelui da protectie impotriva miopizarii.

 • Exista Solutii? Nu putem influenta genetica, dar putem epigenetica, deci ambianta in care crestem copiii.

  Folosirea telefoanelor si a tabletelor inainte de varsta de 2 ani ar trebui interzisa. Intre 2 si 5 ani, maxim 30 minute pe zi, aplicatii selectate. Dupa varsta de 6 ani cel mult 1 ore pe zi, totodata trebuie evitata folosirea acestor dispozitive cu o ora inainte de culcare.

  Doua minute de pauza dupa fiecare 20 minute de citire de pe dispozitive.

  Copiii trebuie sa fie expusi la lumina soarelui cel putin 1-2 ore pe zi (joaca in curte, plimbare)

  Aceste masuri sunt eficiente mai ales inainte de aparitie a bolii, nu se aplica numai la miopi.

  Dupa aparitia miopiei ramane solutia de corectie optica,lentile de contact terapeutice.

 • Orthokeratologia Orthokeratologia este o metodă de corecţie in timpul noptii a miopiei (cu sau fara astigmatism) care are ca efect o vedere clara pe tot parcursul zilei fara a fi nevoie de purtarea de ochelari sau a unor lentile de contact. Acest lucru se realizeaza prin purtarea unor lentile speciale , care se aplica pe ochi inainte de culcare si se scot dimineata imediat dupa trezire.

  Obiectivele lentilei de orthokeratologie:

  -încetinirea progresiei miopiei la copii și adulți;

  -vederea excepțională pe parcursul întregii zile fără lentile de contact sau ochelari;

  -confort fără alergii, senzația de ochi uscat sau praf;

  -siguranță maxima la purtarea pe timpul nopții.

  Ortokeratologia are o eficienta de aproximativ 50% in reducerea progresiei miopiei

 • Lentile de ochelari speciale Miyosmart lentila corectează viciul de refracție pe întreaga sa suprafață și are o zonă de tratament în formă de inel pentru a încetini progresia miopiei.

  Alternarea zonei de focalizare și a zonei de defocalizare oferă o vedere clară și gestionează miopia simultan.

  Myosmart are tot o eficienta de aproximativ 50% in reducerea progresiei

 • Lentile de contact multifocale speciale pentru miopie Lentilele de contact moi, multifocale, initial create pentru corectia presbiopiei, s-au dovedid eficiente in incetinirea progresiei miopiei

  Rata lor de eficienta in incetinirea progresiei este de aproximativ 30-40%

 • Lentile de ochelari bifocale si progresive Rata de eficienta 20-25%

 • Lentile de ochelari simple Din nefericire lentilele de ochelari simple, atat de des folosite in tratamentul miopiei, nu au nici o eficienta in reducerea ratei de progresie a miopiei

  Pentru programări si mai multe informații va așteptăm la Centrul Medical Iris, sau ne puteți contacta la numărul de telefon 0748069379

  Miopia este ireversibila spontan (se pot reduce dioptriile numai prin chirurgie refractiva), trebuie controlata progresia, dar cea mai importanta este preventia!

  Miopia .

  .