Ambliopia

PROGRAMĂRI:   Oftalmologie : 0744917532   Ortodonție : 0745616614   Ginecologie : 0747410453 / 0745608250

Ambliopia

Glaucom
 • 1.
 • GeneralitatiAmbliopia numita si “ochiul lenes” reprezinta vederea slaba a unuia dintre ochi (exista insa si cazuri bilaterale) in ciuda structurii normale a globului ocular, in ciuda corectiei optice a viciului de refractie (daca acesta exista).

  Ambliopia este o problema de sanatate frecventa, care apare in copilarie. Se apreciaza ca 3% dintre copii sunt diagnosticati cu ambliopie.

  Poate fi unilaterala sau bilaterala. Poate fi usoara, moderata sau severa.

 • 2.
 • Tipurile ambliopiei

 • Ambliopie anizometropica Cel mai frecvent, ambliopia apare ca urmare a unei diferente de refractie intre cei doi ochi, ochiul cu defect mai mare de refractie, devenind ambliop.

 • Ambliopia strabica O alta cauza este strabismul. Ochiul care deviaza devine ambliop. In general ambliopia strabica este mai severa.

 • Ambliopia ametropicaEste de obicei bilaterala si este cauzata de prezenta defectelor mari refractive la ambii ochi.

 • Ambliopia de deprivare Apare atunci cand axul vizual este obstructionat (, cataracta congenitala, ptoza palpebrala hemoragie intravitreeana etc). In acest caz, dupa rezolvarea obstructiei nu exista recuperare vizuala asa cum era de asteptat.

 • 3.
 • Cum se formeaza vederea normala?Nou nascutul este capabil sa vada, dar inca vederea se formeaza "exersand" vederea in primele luni ale vietii. In aceasta perioada apar interconexiuni in creier pentru "intelegerea" vederii, fuziunea imaginilor celor doi ochi (stereopia), focusarea. in anii care urmeaza ociul si creierul continua procesul de invatare a vederii. Acest proces de invatare se opreste la varsta de 6-8 ani, cand sistemul vizual devine matur.

  Daca copilul din diferite motive (enumerate mai sus) nu poate folosi ambii ochi in mod egal, la ochiul mai slab nu se produce "invatarea vederii" in mod corespunzator, si ochiul devine ambliop. Dupa varsta de 7-8 ani sistemul vizual este complet format, astfel ambliopia dupa aceasta varsta nu se mai poate trata.

  ambliopia

 • 4.
 • DiagnosticDiagnosticul se pune in urma examenului oftalmologic complet, atunci cand exista diferente de acuitate vizuala intre cei doi ochi.

  Cand acuitatea vizuala nu poate fi masurata, comportamentul vizual (copilul nu lasa acoperit ochiul sanatos ), testele de binocularitate, examenul refractiv al ochiului pot sugera diagnosticul de ambliopie.

 • 5.
 • Tratament

 • OcluziaPentru a corecta ambliopia, copilul trebuie sa foloseasca ochiul slab. Acesta se obtine de obicei prin acoperirea ochiului mai bun. Ocluzia se mentine de obicei pe o perioada de cateva saptamani sau luni pana vederea la ochiul mai slab se imbunatateste suficient, dupa care o ocluzie intermitenta se mentine pe o perioada mai lunga, pana ce vederea se stabilizeaza. Numarul de ore si perioada de ocluzie variaza in functie de gravitatea ambliopiei.

  In timpul acestui tratament medicul oftalmolog va monitoriza pacientul la intervale scurte de timp. Monitorizarea tratamentului este importanta nu numai in aprecierea castigului vizual, dar si pentru controlul acuitatii vizuale a ochiului ocluzat, astfel, in cazul copiilor foarte mici, ocluzia indelungata a unui ochi poate duce la ambliopizarea acestuia.

 • Corectia opticaTratamentul viciilor de refracţie prin corecţie optică (prescrierea de ochelari). Măsurarea refracţiei se face cu picături cicloplegice. Se recomandă corecţia totală a dioptriilor, sau când acesta nu este tolerată, o scădere mică, bilaterală a valorii sferei. De asemenea hipermetropia poate creşte până la vârsta de 5-7 ani, deci este necesară repetarea periodica a cicloplegiei. În ambliopia anizometropică şi ametropică, de multe ori este suficientă corecţia optică. Dacă nu s-a corectat ambliopia în 2-3 luni, se continuă cu ocluzie alternantă.

 • Corectia strabismului Prin operatie sau corectie optica.

 • Jocuri video Unele studii arata ca anumite jocuri video pot contribui la recuperarea vederii in ambliopie. Peste jumatate dintre copiii care au fost supusi testelor cu Tetris sau alte jocuri video similare, in care aveau de aranjat diverse forme geometrice colorate au obtinut efecte pe loc.

  Copii testati s-au jucat cu un dispozitiv special, ochelari cu proiectie, in care jocul era despartit in doua bucati: ochiul stang putea vedea doar piesele colorate, in timp ce ochiul drept putea vedea doar cadrul de joc.

  Dupa numai cinci sedinte de tratament de o ora, 54% dintre copii au raportat imbunatatiri ale vederii, in timp ce 20% au explicat ca vad in profunzime pentru prima oara.

  tetris

  Exista anumite programe de stimulare a nervului optic si a scoartei cerebrale, de a recunoaste imaginile transmise de ochiul ambliop, asa zisa terapie neurovision, care nu este aplicabila tuturor pacientlor, ci celor cu un anumit grad de ambliopie (mic si mediu).

 • 6.
 • ProfilaxiaExamenul oftalmologic de rutina la varsta mica pana la 3 ani /4 ani poate determina diagnosticarea ambliopiei in perioada in care cu tratament recuperarea vizuala poate fi totala (pana la 6-7 ani).